Jak wyposażyć kuchnię w hotelu?

Zaplecze gastronomiczne to jedno z najważniejszych pomieszczeń w hotelu. W dzisiejszych czasach stawia się na urządzenia mechaniczne i techniczne, praca ręczna schodzi na dalszy plan. Kuchnia jest głównym punktem zaplecza gastronomicznego. Należą do niego także deserownia, rozdzielnia kelnerska i inne elementy. Całość umożliwia sprawną i szybką obsługę gości. Jednakże musi być dobrze wykonana i wyposażona. Jeśli tak nie będzie, źle wyposażona i zaprojektowana kuchnia sprawi wiele problemów podczas wydawania posiłków. Właściciele hoteli, przy tworzeniu kuchni muszą mieć na uwadze ułatwienie pracy osobom w niej pracującym jak i usprawnienie wszystkich mechanizmów działania. Warto zainwestować w urządzenia automatyczne i półautomatyczne. Oczywiście maszyny wszystkiego za nas nie zrobią. Główną osobą w kuchni jest kucharz i to on musi mieć stworzone odpowiednie warunki do pracy.

Nowoczesne technologie chcą ulepszyć kilka podstawowych kwestii w kuchni, między innymi: przyspieszyć czas gotowania dań, poprawić ich smak i aromat oraz zachować zasady zdrowego żywienia, oraz poprawić wydajność i ekonomię pracy.

kuchnia w hotelu

Każdy z tych elementów jest bardzo istotny, dlatego wybór urządzeń do zaplecza gastronomicznego nie jest taki prosty. Martwimy się o rachunek ekonomiczny i mamy na uwadze spełnienie potrzeb klientów, chcemy zachować oryginalne menu. Wszystko to można utracić jeśli kucharz będzie tylko uruchamiał kolejne maszyny.

Co musi znaleźć się w kuchni?

Kuchnia to pomieszczenie, w którym nie mogą znajdować się podstawowe urządzenia. Standard nie może znajdować się kuchni hotelowej. Wszystkie elementy muszą być dobrane biorąc pod uwagę sposób obróbki. Do gotowania na wodzie i na parze, pieczenia, smażenia, duszenia, prażenia i innego typu zadań wykorzystuje się inne wyposażenie. Kuchnia gorąca posiada piece, płyty grzewcze, patelnie, frytkownice, garnki, kotły, kociołki, szybkowary. Istnieją dania, które wymagają niekonwencjonalnych metod przygotowania, wtedy przydatny będzie dodatkowy sprzęt.

Wstępna obróbka produktów na dania to także ważny element. Często znajdują się one w zamrażarkach i czekają na swoje przeznaczenie. Zamrożone produkty potrzebują wyposażenia, które pozwoli w sposób szybki je rozmrozić. Warto zwrócić przy tym uwagę na to, aby kucharz nie musiał brać udziału w tym procesie. W czasie rozmrażania zajmie się czymś ważniejszym.

hotelowa kuchnia

Zaplecze gastronomiczne to ważny element hotelu. Tworząc je trzeba zachować pewne wymogi i przewidzieć procesy jakie będą w nim zachodziły. Należy więc zapewnić naszej kuchni różne źródła ciepła. Wyróżnia się urządzenie ogrzewane gazem, paliwem płynnym, elektryczne, parowe, mikrofalowe.

Należy wziąć pod uwagę wielkość naszego pomieszczenia, które chcemy przeznaczyć na kuchnię. Cały sprzęt musi się w niej zmieścić i musi zostać zachowana swoboda ruchów. Inwestycje hotelowe pozwalają podnieść jakość hotelu. Kuchnia to ważny element. Bez niej nie mógłby istnieć żaden obiekt noclegowy.

Dodaj komentarz